05.01.2024 11:51

Pepper X

Priatelia, viacerí ste sa pýtali na dostupnosť aktuálne najpálivejšej chilli Pepper X, ktorú vyšlachtil Ed Currie z Južnej Karolíny v USA. Ed pred zhruba 10 rokmi naklonoval a vypestoval aj Carolinu avšak výsledky jeho práce sa dostali do pestovateľského obehu po celom svete bez jeho vedomia, čím bol samozrejme ukrátený o zisk a kredit. Ed sa preto rozhodol, že kým sám neuzná za vhodné, že bude čas vypustiť do sveta semiačka a plody najnovšej Pepper X, tak dovtedy bude možné zakúpiť iba produkty z tejto extrémnej chilli a aj to len a len na jeho stránke: https://puckerbuttpeppercompany.com/collections/pepper-x-products. Pepper X vznikla skrížením Caroliny s inou extrémne štipľavou chilli paprikou, ktorú mu poslal jeho kamarát z Michiganu. Priemerné hodnoty SHU, ktoré Pepper X dosiahla pri meraní sú 2 693 000 SHU, čo je približne o mili'on viac ako dosiahla v priemerných testoch Carolina. Niekde sa dá nájsť, že maximálna hodnota ktorú jej namerali je cez 3,1 mil. SHU, pre predstavivosť obranný chilli sprej má hodnotu 2,2 mil. SHU.

Jeho rozhodnutie je úplne logické, Ed sa popálil na Caroline, nič z nej nemal a celý svet si užíval plody jeho práce. Pepper X má v názve X kvôli tomu, že na tejto odrode chilli pracoval asi 10 rokov kým sa tento klon stabilizoval. Chilli pestuje v niekoľkých skleníkoch, pod neustálym dozorom kamier, rovnako sú každý deň kontrolovaní zamestnanci na jeho farme, aby nedošlo k úniku semien či plodov. Z týcho informácií je zrejmé, že v súčasnosti nie je možné zakúpiť semiačka ani plody novinky Pepper X. Určite sa nájde množstvo iných webov, kde vám toto budú ponúkať, avšak po prečítaní vyššie uvedeného zvážte, čo naozaj za vaše peniaze dostanete. 

Nateraz si môžeme z vlastných semiačok pestovať Carolinu Reaper, prípadne hnedú Choco Bhutlah, ktoré nemajú konkurenciu v dostupnej pálivosti. Obrázok nižšie je Pepper X z Wikipedie. O chilli samotnej sa dočítate napr. tu:https://www.bbc.com/news/world-us-canada-67136085.

—————

Späť